Omvälvande

För ett år sen satt jag bland mina närmaste vänner. Jag var bland alla dem som får mig att känna mig allra tryggast, och ändå var allt fel, allt det som jag under hösten hade trott skulle bli bättre om jag bara fick befinna mig bland dem var lika förskräckligt skrämmande. Jag ville fortfarande bort. 9 dagar senare satt jag på psykakuten. Fick SSRI utskrivna och tog mig hem. Spenderade en helg skakande, stirrig, gråtande och samtidigt med en enorm lättnad. Var säker på att jag skulle ta mig till jobbet på måndagen.

Det gjorde jag inte. Det gjorde jag inte de följande månaderna heller. Däremot så tog jag mig till vårdcentralen, till apoteket och till terapeuten. Skickade papper till FK, till jobbet och till läkaren. Lärde mig att ta en sak i taget. Att det räcker med att klara av att diska en dag, eller att gå en promenad i solen. Att ringa ett viktigt samtal. Det räcker.

Jag lyssnade på Rättegången med stort R (eller S). Lärde mig mycket om hur rättsystemet fungerar, eller inte. Hittade Bloggy. Grät när blommor bombarderade en lägenhet på grund av någon nappade på en idé. Klagade på mitt diskberg i #bitter, blev peppad till att börja skriva, och att skriva om det jag läste. Minns inte längre hur jag hamnade där, men hittade mitt nya hem på irc, Marcin hävdar bestämt att det är hans förtjänst och han kan väl få ta åt sig äran. Twitter dök nog upp i samma veva, helt galet att jag inte minns vad som hände när, det är ju mindre än ett år sedan, men det är nog kanske inte så viktigt.

Våren kom, och med den försiktiga försöka att börja jobba igen. Läkaren som förklarade att allt jag behövde var en man. Den första (tror jag iaf) kontakten med någon jag träffat enbart genom nätet, en eftermiddag, kväll och natt av konstant dansande, diskuterande och slutligen hångel vid Skansen Kronan innan soluppgång i min ensamhet vid Masthuggskyrkan. Projekt som sätter fart på min vilja att göra något, kluster av människor som får mig att ringa EUparlamentariker för att få svar, för att påverka, för att känna att något händer.

En sommar som började med Iran, bilderna jag aldrig kommer glömma, försöken till hjälp som, om de inte uppnådde något annat, iaf visade mig att de fanns andra som också ville samma sak som jag. Hacknight på Forskningsavdelningen i Crack City bjöd inte bara på massa intressanta föreläsningar, utan även på möten med massa folk jag numera kallar mina vänner, ett verkligt intresse för hackerspace som resulterat i GHS och en natt het som få med brandbilsutryckning och en dag i vännernas gudomliga trädgård ackompanjerad av ett ryskt filmcrew.

Sommaren var även 10 dagar utan internet (nästan iaf) på underbara Gotland, musik i mängder: Arvika med hjältarna DM och höjdpunkten Tiger Lou, Clandestino som bjöd på tårar och besök av han jag sårat som jag hoppas jag aldrig sårar någon igen men som fortfarande är en av mina närmsta vänner, och upptäckten att karaoken, som jag var på tillsammans med piraterna för att fira deras seger i EUvalet, leds av Gustav. Men nu går jag nog händelserna lite i förväg. Jag hann ju faktiskt med två av mina “måste-se-innan-jag-dör-band”, inte bara Depeche utan även Dave Matthews Band, i London, den hetaste helgen under hela sommaren.

Nu kommer vi åter till en sån där period av året då jag har svårt att placera händelser i rätt ordning. Jag skulle kunna öppna min kalender och dubbelkolla, men jag trivs lite med att händelserna flyter in i varandra, för de har något gemensamt trots att de är så olika till innehållet. Vi börjar väl med Way out west, som var en orgie av bra musik, sexiga kvinnor på scen och konstant twittrande från min alldeles nya iphone. Misslyckades med att träffa Elin (hon var för full och för upptagen med intervjuer, sry darling), misslyckade med att träffa Agnes för hon blev skraj då jag babblade engelska i toakön (förstår fortfarande inte hur den fantastiska människan kan vara rädd för mig?!) men vann en öl av Hans_g som jag numera har kaffe med så ofta det går (dvs när han är i gbg). I någon slags anslutning till detta åkte jag till Sthlm, för Juliagruppens första Nät & Samtal. Jag har verkligen svårt att avgöra när saker hände, men något får mig att tro att detta kom efter WoW.

Juliagruppen förtjänar egentligen ett helt eget inlägg. Jag vet inte hur jag ska förklara vad denna grupp har inneburit för mig och vad jag hoppas att den innebär för internet-Sverige. Den där första helgen i Sthlm innebar att jag äntligen fick träffa alla dessa människor som jag hade lärt känna över nätet. Sure, vissa av dem hade jag ju träffat tidigare, men nu var vi alla på ett och samma ställe och jag kunde dels nyttja mina skills i nätverkande och para ihop människor som verkligen borde prata med varandra, men också äntligen få prata med de där som jag sett upp till så länge, få skratta tillsammans med dem, lära känna dem och bara få vara mig i deras närvaro. Tamburmajorer, svenska flickor och fisk sammanfattar den kvällen rätt väl, och självklart en helt fantastisk upptäckt: jag kände dessa människor enbart genom nätet men jag rörde mig runt dem som vänner. När jag traskade hem över Västerbron (med hjälp av gps:en i iphonen, annars hade jag aldrig hittat) insåg jag hur oerhört bra jag trivdes med livet och hur mycket det betydde för mig.

Sommaren gled sakta in i höst och jag blev en student igen, denna gång en vuxen sådan, eller det är iaf vad jag ska klassas in som. Det kändes underbart att börja plugga igen, att få lämna jobbet var både smärtsamt och uppfriskande, så mycket ont som kommit ur det, men så fina människor jag hittat där. I början på studierna fanns verkligen gnistan där, det var underbart att få lära sig saker igen, att få nyttja sin analytiska förmåga enbart för sin egen skull och att få diskutera enbart för analysen. Att återigen hitta människor som tänkte som en själv, som drevs av en kunskapstörst och som ifrågasatte det mesta. Men mitt i allt detta slog det över någonstans, jag hade kanske tagit mig vatten över huvudet och visste inte längre vem jag var. Kraschen var inte långt borta.

Bokmässan dök upp, PocketBlogg var på plats och äntligen fick vi träffa varandra. Så underbart att se detta projekt, som börjat genom Bloggy, materialisera sig i form av ett gäng så passionerade människor. Juliagruppen var också där, flera twittrare som jag också ville se – och så gav kroppen upp. På vägen upp i hissen till twitter-räkmacka sa hjärtat ifrån och jag insåg att det var akuten nästa som gällde. Det här är nog händelsen av alla som får mig att inse hur galet det här året har varit. Jag sitter på spårvagnen, med irc i iphonen och talar om att jag nog har 180 i puls. Bara att ha mina vänner där på irc ger mig ett lugn, jag klarar av de tre stationerna till Sahlgrenska och står ut med väntetiden på akuten innan jag slussas upp till kardiologen. Där får jag, efter 15 år, en diagnos och tid för operation – nu förstår jag varför kaffe, alkohol och snus fungerat så illa tillsammans med mig. Så nedrans farligt är det ju inte, men nu vet jag iaf att hjärtklappningen jag får faktiskt går att fixa.

Jag vill egentligen inte analysera varför jag inte pallade med, jag visste ju att det kanske skulle kräva mer än jag hade att ge. Att jag dessutom försökte leva livet till fullo utanför skolan hjälpte nog inte. Men jävlar vad jag är glad för det. Alla kvällar på the Flying Barrel som nu har lett fram till GHS (och leriga skor i Vasaparken iför en randig röd klänning) är värt varenda droppe alkohol. Twitter shots med Agnes och Elin har gett mig mer än jag någonsin (någonsin!) kan förklara. Analyser av livet över irc, analyser av livet över skype med söstra mi som är alldeles för långt borta, analyser av livet med gammvännerna över telefon och facebook, mina försök att förklara mitt liv för dem och deras försök att få mig att förstå deras liv.

Två veckor åter på plats i Sthlm. Då jag tog mina första trevande steg i politiken. Då jag njöt av att åter igen få jobba nätverkande och diskutera internet 24/7. Då jag skrattade (och grät något fruktansvärt) igenom 90-talet i den tryggaste lägenheten som finns. I den lägenheten hann jag dessutom med #skämsfort och bäddssofftrygghet. Det var veckan då jag lärde mig mera om människor än jag har gjort på länge. Och då jag och vännerna jag känt längst av alla planerade L’s bröllop (naket i skogen med mygg) och tittade på bakis-skäms-tv.

Åter i #gbgftw hade jag tagit vissa beslut. Magkänslan var det som gällde, jag bestämde – ingen annan. Hur det gick får jag nog fundera över länge. Jag började se effekterna av Juliagruppens nätverkande, folk började twittra och mitt namn syntes helt plötsligt i tidningen. Att dyka upp på bambuser var något jag aldrig trott skulle hända, och läskigare får jag nog leta efter länge. Det var mitt första möte med troll, ett troll som tydligen uppskattade mitt yttre men som inte förstod så mycket av samtalet. De gjorde dock www.teoriasdelcaos.org med vänner, vettigare diskussion om böcker och historieberättande har jag inte haft, någonsin! Hoppas någon av dem kan närvara om den här briljanta idén blir verklighet.

Jag är livrädd att utelämna någon från mitt år, jag har aldrig någonsin lärt känna så många människor – inte ens under mina år som säsongare, och det säger jävligt mycket. De senaste veckorna, ja sen Fscons med Juliagruppens seminarium där, har varit än intensivare än någon del av 2009, och det säger inte lite. Jag vet inte ens hur jag ska sammanfatta december: Lisa flyttade hit, ja det gjorde hon redan i tid för min födelsedag. Vi har båda blivit #crazycatladies och bakat lulzkatter och agerat vandrarhem till några av de trevligast människorna någonsin. Vi har fått höra om Danmark, vi har diskuterat monogami och relationsanarki och insett att vi kommer mycket längre i våra diskussioner än man någonsin kommer i tv – oavsett om det är public service eller inte. Jag har engagerat mig än mera i nätneutralitet och internetaktivism än någon gång tidigare under 2009, och hoppas det kommer visa sig under nästa år.

Sist men inte minst har jag spenderat de senaste veckorna på skype. Jag har blivit besatt av skype. Jag kan inte klara mig utan skype. Lisa hatar skype. Men jag är lycklig. Har ingen aning om hur länge jag kommer vara lycklig. Men just nu är det allt jag kan tänka på. Och det ger mig ett lugn och skickar samtidigt en elektrisk impuls genom mig. En bra sådan.

Om nio dagar går mitt högkostnadsskydd ut. Det innebär slutet på ett år av enorma förändringar för mig. Jag har ingen aning om var jag kommer hamna under 2010, jag vet inte ens var jag gör i januari. Men det

This entry was posted in funderingar, personligt. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

11 Comments

 1. Posted January 2, 2010 at 12:26 am | Permalink

  Kan inte säga annat än <3. Är så glad att jag har dig i mitt liv nu.

 2. Posted January 2, 2010 at 11:56 am | Permalink

  brett leende åt påminnelsen om karaoken. gu vad glada ni var, det var en fin kväll.

 3. Posted January 2, 2010 at 5:12 pm | Permalink

  Åh va fint, roligt och tokigt samtidigt! Sen första gången vi pratade i #telekompaketet mitt under nån tokig hetsraid, är jag mycket glad över att hänga med dig både i nätvaron och afkvaron. Gott nytt!

 4. Posted January 3, 2010 at 9:30 pm | Permalink

  Tack för att du dök upp i mitt liv 2009. Evigt tacksam.

 5. Kaosteori
  Posted January 4, 2010 at 7:34 pm | Permalink

  Så fina ni är allihopa. Och jag är oerhört glad att ni är del av mitt liv nu. <3

 6. Posted January 7, 2010 at 11:48 am | Permalink

  Låter omtumlande, och lite som min egen utveckling det senaste året.
  Vissst är det underbart härligt? :)

 7. Isobel
  Posted January 16, 2010 at 2:38 pm | Permalink

  När jag läser det här kan jag inte låta bli att också tänka på när vi stod i Chrisks kök och du bara vägrade att tro på att jag och Marcin lärt känna varann först i januari. Det har gått i ett galet tempo i år och allting har verkligen inte varit bra, men jag är hemskt hemskt glad att vi lärt känna varann.

 8. Kaosteori
  Posted January 24, 2010 at 9:36 pm | Permalink

  Jag minns det samtalet så väl Iso, och nu vet jag ju själv att det kan vara så. Tempot gör verkligen att det kan te sig som att folk har känt varandra i en evighet, på gott och ont. Galet är ett ord som återkommer när jag ska beskriva 2009: galet roligt, galet tempo, galet snabba förändringar och galet mycket nya kontakter. Jag är väldigt tacksam och glad att jag har fått ha dig som guide i vissa av de galenheterna, det har betytt mycket för mig.

 9. Posted January 26, 2010 at 9:22 pm | Permalink

  Vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig. Kul att läsa blir liksom fel i vissa delar av texten… Intressant känns för formellt och torrt… Känns som om jag kom dig lite närme igen, fast du är en bit bort…

  Saknar dig!

 10. Posted March 31, 2010 at 4:14 pm | Permalink

  Hörrö… Jag visste inte ens att du hade en blogg förrän nu juh!
  :-) Du skriver bra. I’ll be back.
  Kraaamen

 11. Posted March 31, 2010 at 4:19 pm | Permalink

  Fast nu snurrar jag totalt… Det vet jag ju visst det…men du har möblerat om fullständigt sen jag var här sist… Eller…
  Du! Jag kommer tillbaka när jag hittar min hjärna… Den åkte visst ut med medicinerna jag kastade igår.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe without commenting